Hoe zwaar mag handbagage zijn? Alles wat je moet weten voor je volgende vlucht!

Voor elke vlucht vraag je het je weer opnieuw af. Hoe zwaar mag handbagage zijn? Het lastige aan deze vraag is dat er niet slechts één sluitend antwoord op te geven is. Er spelen namelijk verschillende factoren een rol in. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het feit dat verschillende luchtvaartmaatschappijen ook verschillende regels hanteren. Het is dan dus ook goed om te weten waar je allemaal op moet letten. Je hebt wel geluk, want wij hebben alles wat je moet weten al voor je verzameld in dit artikel. Dat maakt het dus ook een stuk gemakkelijker. Je bent direct klaar voor je volgende vlucht!

1. Gewicht van de bagage

2. Afmetingen van je koffers

3. Hoeveelheid bagage

4. Kosten

5. Slim omgaan met mogelijkheden

Wil je nu zelf je voordeel doen met deze kennis? Wanneer je alles in deze gids eens even rustig uitpluist, dan kan je het direct benutten voor je volgende vlucht!

Vliegen is nog altijd de meest gemakkelijke manier om je te verplaatsen over lange afstanden. Sterker nog, sommige plekken, zoals bijvoorbeeld Amerika, kan je eigenlijk niet goed op een andere manier bereiken. Of het nu voor je werk is, of omdat je het land gewoon gezien wil hebben, je moet er toch eens een keer naartoe. Daarom is het belangrijk om alles met betrekking tot vliegen te weten.

Zelf had ik er ook vaak last van dat ik veel te veel kwijt was omdat ik niet slim omging met de regels met betrekking tot bagage. Sinds ik alles weet over gewicht en afmeting gaat dit echter een stuk beter. Je kan op die manier dus ook gewoon besparen op hetzelfde soort vlucht. Ik heb daar al regelmatig mijn voordeel mee kunnen doen!

Hoe zwaar mag handbagage zijn? Alles wat je moet weten voor je volgende vlucht!

Gewicht van de bagage

Het belangrijkste punt van aandacht is natuurlijk hoe zwaar je handbagage nu eigenlijk mag zijn. Zoals je eerder al kon lezen, hangt dit sterk af van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Al is het wel zo dat voor het overgrote deel van de maatschappijen geldt dat het maximaal 10 kilo betreft. Er zijn positieve en negatieve uitzonderingen. Zo laat EasyJet je bijvoorbeeld maximaal 15 kilo meenemen als handbagage. Corendon daarentegen staat slechts maximaal 8 kilo als handbagage voor jou toe.

Afmetingen van je koffers

Let goed op dat niet alleen het gewicht van je handbagage een rol speelt. Ook de afmetingen van je koffers zijn belangrijk als het om handbagage gaat. Het vreemde is dat er een algemene regel geldt, maar dat airlines daar wel van mogen afwijken. De algemene regel is 56x46x25 centimeter inclusief wieltjes en handvat. Er is echter bijna geen maatschappij die dit aanhoudt. Dit geldt eigenlijk alleen voor Transavia. De andere grote maatschappijen hebben op één of meerdere afmetingen wel een beperking zitten. Daar moet je dus wel vooraf goed op letten.

Hoeveelheid bagage

Hoe zwaar handbagage mag zijn hangt voor een deel ook af van hoeveel handbagage je mag meenemen. Voor veel luchtvaartmaatschappijen geldt dat je een koffer mag meenemen. Die mag dan 10 kilo wegen. Het kan echter ook voorkomen dat een luchtvaartmaatschappij toestaat dat je 2 koffers mee mag nemen als handbagage. Wel geldt daar dan een opgeteld gewicht voor. Gaat het bijvoorbeeld om maximaal 10 kilo? Dan mogen je 2 koffers samen dus dit gewicht wegen. Het is niet zo dat elke koffer dan 10 kilo mag wegen. Heb je wel zware koffers, dan is bijvoorbeeld een maatschappij als British Airways (samen 23 kilo) wel een uitkomst voor jou als reiziger.

Kosten

Het is belangrijk om te weten hoe zwaar handbagage mag zijn, juist ook omdat dit een rol speelt in de kosten waar je mee te maken krijgt. De gewichten en afmetingen die je in dit artikel hebt leren kennen, staan voor de mogelijkheden om kosteloos bagage mee te nemen. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen op, maar dan gaan dus de kosten omhoog. Wil je meer meenemen als handbagage? Dan betekent dit dus ook dat je meer moet gaan betalen. 

Slim omgaan met mogelijkheden

De mogelijkheden en kosten voor handbagage en hoe zwaar dit mag zijn kunnen per luchtvaartmaatschappij dus nogal verschillen. Het is slim om dit allemaal mee te nemen in de rekensom die je maakt als je wilt gaan vliegen. Kijk wat het je kost om via een ander luchthaven met een andere maatschappij op een bepaalde bestemming te vliegen. Om dan vervolgens te kijken of je dan ook goedkoper uit bent als je meer meeneemt. Dit soort kleine verschillen kunnen juist heel veel uitmaken in het grotere geheel.

Grote airlines vs budgetmaatschappijen

Wanneer je kijkt naar de mogelijkheden dan valt iets je op. Wanneer je wilt weten hoe zwaar je handbagage mag zijn en hoeveel je mag meenemen, dan zie je dat je bij de grote luchtvaartmaatschappijen net wat meer mag. Bedrijven als KLM, Iberia, British Airways en Air France hebben een ruimer beleid. Dit betekent dat je meer items als handbagage mee mag nemen. Ook betekent het dat de items samen wel wat zwaarder mogen zijn. Juist de budgetluchtvaartmaatschappijen hebben veel meer beperkingen. Dit is ergens ook logisch, want het is voor deze airlines juist een doel om de zaken zo voordelig als mogelijk te houden. Dat is dus onder andere te doen door slim om te gaan met wat mogelijk is met handbagage. Dit kan dus voor jou juist een heel groot verschil maken in de keuze die je maakt.

Opletten met plaatselijke regels

De kosten van je handbagage hangen niet alleen van het gewicht en de afmetingen af. Er zijn ook allerlei plaatselijke regels die een rol kunnen spelen in wat het je wel of niet gaat kosten. Zo worden in verschillende landen en zelfs op verschillende luchthavens binnen één land andere regels gehanteerd over het inchecken van je bagage. Dit geldt ook voor handbagage. Pak je dit niet goed aan? Dan kan het zomaar zo zijn dat je met een naheffing te maken krijgt. Daardoor kan er ineens een prijskaartje van 25 tot meer dan 100 euro aan je bagage komen te hangen. Dit is natuurlijk erg vervelend en ook onnodig. Het is altijd slim om even na te gaan wat de regels ter plekke zijn. Zo voorkom je dat je bagage je extra veel gaat kosten wanneer dat ook helemaal niet nodig is.

Veelgestelde vragen: Hoe zwaar mag handbagage zijn?

Moet handbagage altijd in een koffer zitten?

Er zijn algemene regels opgesteld met betrekking tot wat wel en niet mag als het om handbagage gaat. Voor die regels is altijd uitgegaan van het gebruik van een koffer om je spullen in mee te nemen. Zo wordt er dus ook door de luchtvaartmaatschappijen naar gekeken.

Hoe wordt handbagage gewogen?

Voor het wegen van handbagage zijn specifieke weegschalen op de luchthavens aanwezig. Die zitten vaak al in de bagageband verwerkt. Daardoor is heel snel en gemakkelijk door de luchtvaartmaatschappij te achterhalen hoeveel je nu eigenlijk precies bij je hebt in de koffer.

Welke controle is er op mijn handbagage?

Het maakt in principe niet uit wat het gewicht van je handbagage vormt. 10 kilo is 10 kilo in dat geval. Wel wordt handbagage altijd door de scan gehaald. Zoals dat met alle vormen van bagage gebeurt. Dit is vooral om te achterhalen of je geen gevaarlijke dingen bij je hebt, bijvoorbeeld explosieven.

Kan je een boete voor te zware handbagage voorkomen?

Het is in sommige gevallen mogelijk om te voorkomen dat je met een flinke boete voor te zware handbagage komt te zitten. Je krijgt vaak nog de keuze om het toch nog aan de ruimbagage toe te voegen. Wanneer je daar geen probleem mee hebt, dan kan je er dus op die manier mee omgaan.

Conclusie

Hoe zwaar mag handbagage zijn? Je hebt in dit artikel alles kunnen leren over hoe luchtvaartmaatschappijen met handbagage omgaan. Er zijn algemene regels opgesteld, alleen is het wel zo dat de airlines hiervan mogen afwijken als ze dat willen. Zo is voor de meest vliegmaatschappijen de norm van 10 kilo handbagage verdeeld over 1 of 2 koffers heel normaal. Er zijn echter ook maatschappijen die je meer of minder aanbieden. Dit varieert van 8 tot 23 kilo. Dit kan dus wel een heel groot verschil maken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de afmetingen van de koffer die je meeneemt. Er is een algemene regel van 56x46x25 centimeter. Het is alleen wel zo dat bijna alle maatschappijen zelf een kleinere afmeting hanteren. Soms geldt dat alleen voor de lengte of breedte, maar sommige maatschappijen willen dat je simpelweg kleinere koffers meeneemt. Is je koffer te zwaar? Dan zal dit vaak tot een boete leiden. Een manier om dat te voorkomen is door de koffer toch nog naar het ruim te verplaatsen. Wanneer je je aan alle punten zoals je in dit artikel hebt geleerd weet te houden, dan kan je er zeker van zijn dat je jouw handbagage gewoon kan meenemen naar elke bestemming die je geboekt hebt!

Koffervergelijker.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart