Vakantie naar Costa Rica? Volg deze 9 tips!

Geïnspireerd door foto’s van Costa Rica’s regenwouden vol met exotische flora en fauna, stomende vulkanen en stranden van wereldklasse? Wij ook. Als je droomt van een reis naar dit Midden-Amerikaanse land, zijn hier negen onmisbare Costa Rica reistips om je te helpen bij het plannen van je vakantie.

Plan voor het hoogseizoen

Met zoveel Noord-Amerikanen die naar het zuiden vliegen voor de winter – om nog maar te zwijgen over de lokale bevolking die naar huis reist – is het van cruciaal belang om van te voren te boeken als je tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode wilt reizen. Zowel kamers als bussen kunnen weken van tevoren uitverkocht zijn, maar door slim te zijn en verschillende transportverbindingen te gebruiken (zoals een privéshuttle naar een hub, gecombineerd met een openbare bus vanaf daar), is het nog steeds mogelijk om dingen te laten werken. De week voorafgaand aan Pasen is een ander drukpunt, hoewel de optochten en processies die gedurende deze tijd plaatsvinden, de extra inspanning zeker waard kunnen zijn.

Overweeg een georganiseerde tour

Onafhankelijke reizigers van veteranen snuiven misschien naar het idee om een begeleide tournee te maken, vooral in een land waar hostels en hotels in elke hoek lijken te staan en Engels vrij veel wordt gesproken. Maar veel activiteiten hebben zowel een hoge vraag als verrassend hoge prijzen, en er zijn weinig regelmatige openbare busdiensten door het hele land. Een groepsreis is een ideale keuze voor reizen naar Costa Rica, omdat je veel ervaringen kunt meenemen in één 10-daagse bezoek zonder te tobben over beschikbaarheid of logistiek.

Wees voorbereid op uitgaven

Costa Rica is een van de duurste landen om te bezoeken in Latijns-Amerika – en het is niet alleen prijzig in vergelijking met zijn buren. Voor bepaalde supermarktartikelen, zoals flessenwater en zonnecrème, kan het land zelfs concurreren met het VK en de VS. Om geld te besparen, eet je borden met gallo pinto bij kleine frisdrankfabrieken, betaal je voor boodschappen en andere kleine aankopen met lokale valuta’s in plaats van dollars en reis je tijdens het laagseizoen (ook bekend als het regenseizoen) voor lagere kamerprijzen.

Kies tussen de avontuurlijke gateways

Monteverde en La Fortuna zijn twee favorieten van rugzakliefhebbers in het noorden van Costa Rica en geweldige startplaatsen voor buitenactiviteiten. Maar tussen hen in geraken kan een langdurig proces blijken en veel van het avontuuraanbod is vergelijkbaar. Als je geen tijd hebt voor beide, is onze beste reistip om Monteverde te plukken, want het heeft de troef dankzij het drogere klimaat en de Boheemse charme van de heuveltop.

Let op de waarschuwing als het op weer en wind aankomt

Zelfs in het droge seizoen (tussen december en april) moeten bezoekers van de centrale hooglanden en de Atlantische kustvlakte zich voorbereiden op frequente stortbuien. Het maakt niet uit hoe helder de lucht is bij het aanbreken van de dag, zorg ervoor dat je waterdichte kleding en droge tassen verpakt voor waardevolle spullen tijdens alle uitstapjes naar het regenwoud. En als de buien je dempen, kun je altijd naar het westen gaan naar de zonovergoten vlaktes van de Pacific-helling.

Leer de taal

Je zult niet worstelen om de lokale bevolking te vinden met goed Engels in Costa Rica, maar het ophalen van wat Spaans kan je niet alleen een pluim verdienen en een warm welkom – het kan je onderhandelingsmacht echt vergroten. Degenen met een goede brok tijd kunnen een stap verder gaan en zich inschrijven voor een van de vele lokale taalscholen die verspreid over het land zijn, waarbij hun tico-accent meteen op de proef wordt gesteld.

Ruil de Pacifische kust voor het Caribisch gebied

Een snelle oplossing voor het ontsnappen van de drukte van Costa Rica is om naar het oosten te rijden in plaats van naar het westen. Met de internationale luchthaven van Liberia zo dicht bij de kust van de Stille Oceaan, is het een gemakkelijk toegankelijke strandbestemming. Het zand van de Caribische kust is echter veel moeilijker te bereiken, wat betekent dat de regio ook veel minder ontwikkeld is.

Respecteer de duurzaamheidsreferenties van het land

Costa Rica heeft zich tot doel gesteld om in 2021 ‘s werelds eerste CO2-neutrale land te worden. Om haar groene doelstellingen te ondersteunen, kiest u voor milieuvriendelijke ecolodges en exploitanten die zoveel mogelijk duurzaam toerisme bedrijven. Om het goede, het slechte en het lelijke te onderscheiden, heeft het Costa Rica Tourism Institute het CST (Certificate of Sustainable Tourism) ontwikkeld. Bedrijven worden gerangschikt van niveau één tot vijf op basis van hun betrokkenheid bij de oorzaak.

Bezoek ook een of meerdere buurlanden

Hoewel ze dicht in de buurt van Amerika zijn gepropt, heeft elke Midden-Amerikaanse natie een eigen karakter, attracties en erfgoed. De buren Nicaragua en Panama maken de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende toevoegingen aan een verblijf in Costa Rica. Nicaragua is een meer rauwe bestemming die het meest geschikt is voor onverschrokken, prijsbewuste reizigers, terwijl Panama een kosmopolitische hoofdstad biedt, evenals lef voor meer landelijke avontuurlijke activiteiten.

Koffervergelijker.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart